Целта - пълна проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с разрешението за изграждане на лечебното заведение

Служебният министър-председател Димитър Главчев ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая с „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“. От правителствената пресслужба информират, че сигналът ще бъде внесен, за да се направи пълна проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с даването на разрешение за изграждане на лечебното заведение. Решението на министър-председателя е в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта. 

Малко по-късно днес Главчев е извикал на среща професор Иван Литвиненко, който е председател на обществения съвет за изграждане на Национална детска болница и ръководител на клиника в съществуващата Педиатрична болница.

НЗОК: Дали сме две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

„Това е премиер, който от вчера е на тази позиция и разчита на министрите си, а те на апарата си”, споделя професор Литвиненко. „Очевадно има подвеждане, по реакцията му ми се струва, че действително той е бил жестоко подведен за решението си”, добавя професорът.

 

 

Служебният кабинет първо одобри създаването на частната болница, а по-късно отмени решението си.

Днес от НЗОК потвърдиха, че са дали две положителни становища. Първото е от 1 февруари 2023 г. Документът е подписан от временно изпълняващия длъжността управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова. На 27 ноември 2023 г. НЗОК изпраща до Mинистерството на здравеопазването второ положително становище за бъдещото лечебно заведение, което е подписано от управителя г-н Станимир Михайлов.

Според президента Румен Радев кабинетът "Главчев" вместо да придвижи напред проекта за Национална детска болница, "способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза". Вицепрезидентът Илияна Йотова също изрази своите резерви, а от фондация "Даная" се заканиха, че ще съдят държавата.

Решението за частната болница в София – прието от кабинета без дискусии и възражения (ОБЗОР)

Водещите политически сили в страната призоваха служебното правителство да оттегли идеята си за изграждане на лечебното заведение. От ГЕРБ заявиха, че проектът за изграждането на държавна национална детската болница е стартирал по време на тяхното управлението през 2020 г. „ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект като такъв със стратегическо значение за България“, подчерта лидерът на партията на Бойко Борисов.

Председателят на ДПС Делян Пеевски също призова служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница. От ПП-ДБ заявиха, че не са изненадани от решението на служебното правителство за създаване на частна детска болница в столицата. Според тях „лечебното заведение и грижата за здравето на нашите деца е кауза от огромно значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за прокарване на частни интереси”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase