От Министерския съвет публикуваха стенограма от заседанието си

След широкия обществен натиск Министерският съвет днес публикува стенограмата от заседанието на служебния кабинет, на което беше дадена „зелена светлина” за изграждането на частната болница „Мама и аз” в София. От документа се вижда, че решението е прието без абсолютно никакви възражения.

Решението за създаване на частна болница е било взето в условия на информационно затъмнение, смятат от Обществения съвет за създаване на национална педиатрия. Според тях разкриването на още едно лечебно заведение, при това частно, няма да реши проблемите. Напротив - ще задълбочи недостига на специалисти, а за тежко болните пациенти няма да има място. 

На фона на скандалите от последните часове, остава въпросът кога ще имаме държавна педиатрия. Отговорът е - след минимум 4 години, уточниха от Обществения съвет за NOVA.

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

Бурята, която се разрази около лиценза на частната клиника, напомня на тази, която се случи преди 2 години, припомнят от Обществения съвет за изграждане на национална детска болница.

„Преди 2 години ние вече го играхме този филм. Отново беше повдигнат въпросът от същия инвеститор. Това е компания, която се занимава и с доставка на медикаменти”, заяви доц. Боряна Аврамова, член на Обществения съвет за Национална детска болница.

Две години по-късно инвеститорът все пак успя да получи „зелена светлина”. Дори и като многопрофилна обаче, а не педиатрична, разкриването на частна болница крие подводни камъни, убедени са експертите.

„Една частна компания винаги ще поставя бизнес интересите си и печалбата на първо място”, смята доц. Аврамова.

„Няма място за такова нещо в София. Няма нужда от повече болници. Тук леглата стоят празни”, заяви бившият здравен министър Стефан Константинов.

„Използваемостта на леглата е между 50 и 60%”, обясни доц. Аврамова.

Политически обвинения след решението на МС за частната детска болница (ОБЗОР)

Според адвокат Мария Шаркова документите, въз основа на които е одобрено изграждането на болница „Мама и аз” трябва да станат публични.

„Наистина е притеснителното, първо защото от думите на  министър-председателя се оказва, че той не знае какво подписва. И може да бъде лесно подведен, защото, по думите му, той е подведен и се съмнява в документите, които са му представени”, обясни адвокат Шаркова.

Днес от Министерския съвет публикуваха стенограма от заседанието си. От документа се вижда, че изложеното от ресорния министър Галя Кондева се приема без възражения.

„Получили сме одобрението на всички институции, които участват в този процес, те са приложени към документацията и във връзка с всичко, което изложих предлагаме проект на решение на Министерския съвет за одобряване създаването на лечебно заведение за болнична помощ на територията на град София”, гласи стенограмата. 

Окончателният проект на частната болница „Мама и аз” предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца, сред които неонатология, детска хирургия, детска онкология, сочи справка на „Медицински надзор”, които са направили три комплексни оценки на проекта, преди да се предложи за одобрение от Министерския съвет.  

„Тези анализи за съжаление не бяха направени публични преди заседанието на МС, което щеше да бъде по-правилният подход”, смята адвокат Шаркова.

„Мисля, че това беше темата на вчерашния ден. Заключихме по това какво трябваше да се направи. Аргументите са общественото напрежение. Нищо не предвещаваше нещо подобно, всичко си беше абсолютно по законов ред. Но наистина служебните правителства основно трябва да се занимават с организирането на честни и прозрачни избори. Такива решения, с по-далечна перспектива, съм склонен да мисля, че не бива да се приемат от служебно правителство”, заяви Димитър Главчев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase