Във Видин инициативни комитети събират неправомерно подписи

 

Видин – новата люлка на демокрацията. В навечерието на предстоящия референдум се оказа, че всеки пети в града трябва да е сложил подписа си в подписки „за” и „против” електронното гласуване. Става въпрос за инициативните комитети, които по закон имат право да ни агитират дали да подкрепим, или да отхвърлим въпроса на референдума. 

 

На четири адреса във Видин по документи съседстват четири от осемте инициативни комитети, които ще участват в кампанията за референдума. За целта всеки от тях би трябвало да е събрал поне по 2500 подписа. Тази операция обаче по всичко личи е протекла секретно.

 

От Община Видин заявиха, че не са давани подобни разрешения, а това е задължително за всеки, който иска да събира подписки на масичка по улиците. Възможно е обаче да го прави и от врата на врата.

 

При близо 60 000 избиратели във Видин се предполага, че над 12 000 са се подписали. Екип на Новините на Нова се опита да научи как е станало това от самите представители на комитетите, но удари на камък.

 

По селата също никой не беше чувал за подобни инициативи. Нито за една, нито за пет. А междувременно друга инициатива – кръгла маса за електронното гласуване, събра агитаторите в София, но при закрити врата. 

 

На глас или с мълчание разговори отказаха и останалите ръководители на инициативни комитети. Всички те бяха накуп регистрирани в ЦИК в последния възможен ден и час - на 14 септември. По неофициална информация в самите подписки също има нередности, напомниха от комитета на Мануела Малеева.

 

От ЦИК отказаха да предоставят протоколите с подписките. Така остава неясно кой стои зад видинския порив към пряка демокрация. Ясно е обаче, че всеки инициативен комитет има право на 40 000 държавни лева, с които да агитира в медиите, както и на достъп до изборните секции на 25 октомври.

 

"Гласувай независимо! Ако споделяш това послание, сподели #АзСъмНезависим. Защото с всяко следващо споделяне намаляваме тежестта и значението на контролирания вот".

 

 

Репортери: Калина Влайкова, Биляна Борисова