Тя вече ще бъде 250 вместо 400 лева

 

По-строги мерки на пътя за шофьорите, които карат без „Гражданска отговорност”. От следващата година всички автомобили без задължителната застраховка ще се спират служебно от движение. До този момент автомобилите без „Гражданска отговорност” се спираха от движение само при проверка на пътя. Затова и данните на катаджиите и на застрахователите се разминават.

От началото на годината пътните полицаи са наказали над 18 000 шофьори, които карат без задължителната полица. Според компаниите в бранша обаче поне 15 % - или около 570 хиляди автомобила се карат без застраховката. Сега обаче контролът се затяга. В същото време, глобата ако ни хванат на пътя без застраховка намалява - от 400 на 250 лева.

 

Депутатите приеха санкцията за физически лица при първо нарушение за несключена „Гражданска отговорност“ да е в размер на 250 лева вместо досегашните 400 лева.

 

Предложението направи депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров по време на обсъждането на проект за Кодекс на застраховането на второ четене.

 

Имайки предвид какъв е жизненият стандарт в България и че една голяма част от водачите са пенсионери, мисля, че справедливата глоба за физическите лица за първо нарушение 250 лева. Надявам се да подкрепите това предложение, защото целта е да бъдат стимулирани хората да сключват „Гражданска отговорност”, каза Байрактаров.

 

При повторно нарушение глобата ще скочи до 800 лева.

 

600 километра на седмица по пътищата на страната. И рискове от катастрофи навсякъде. За да бъде сигурен Радосвет винаги тръгва на път с „Гражданска отговорност”. Не всички водачи обаче са съвестни като него.

„Между 13 и 15 % от всички водачи се движат без „Гражданска отговорност”, обяснява Петрозар Петков – председател на Съвета на директорите на застрахователна компания.

До този момент некоректните шофьори се наказват само, ако срещнат катаджийската палка на пътя.

„Принудителната мярка е отнемането на свидетелството за управление на водача и спиране на МПС-то от движение до сключване на полицата”, обясни Тихомир Тодоров от Националната пътна полиция.

Сега обаче контролът се затяга.

„Гаранционният фонд ще изпраща списък с автомобилите, които нямат полица и МВР ще заличава тези автомобили служебно”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

А когато си платиш застраховката, автомобилът автоматично се връща в движение.  Все още в КАТ обмислят как ще свалят табелите на нарушителите, но за да се случи това ще е нужна още една промяна в Закона за движение по пътищата.

„Самото превозно средство се заличава от регистрите и Гаранционният фонд няма да покрива щетите при ПТП – които са за над 20 млн. годишно”, коментира още Тихомир Тодоров от Националната пътна полиция.

Спестени пари за Гаранционния фонд, но не и за джоба на Радосвет. Затова по-строгите мерки не го притесняват.

Надява се обаче цената на полицата да падне. От следващата година застраховката ще се сключва и онлайн. Според депутатите това ще би спести поне 20-40 лева. Но не и според застрахователите.

В последните дни на годината, когато и празненствата са най-много, освен за Гражданска отговорност катаджиите започват засилени проверки и за алкохол на пътя.