Това съобщи образователният министър Меглена Кунева

 

Окончателно - новата учебна година ще започне със старите учебници. Въпреки плановете на образователното министерство наесен учениците да учат по нови учебници, това няма да се случи.  

 

Издателите са категорични - нови помагала ще бъдат напечатани, но не по-рано от средата на 2017 година. Изключение ще бъде направено само за учебника по история - той ще е готов до 15 септември тази година.  „Учениците и учителите могат да се справят с новите програми и с действащите учебници”, смята вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. 

 

Съдържанието в старите учебници обаче е различно от новия учебен план. Учителите ще трябва да намерят начин да преподадат новите уроци и без да ги пише в учебника. Това според просветното министерство няма да е проблем.  

 

„В днешно време 90% от учениците получават информацията си извън учебника. Има толкова интерактивни подходи, нека не сравняваме учителя с онзи, който е бил в 40-те години на миналия век”, коментира заместник-министърът на образованието Деян Стаматов.

 

По история обаче петокласниците ще трябва да учат не за българската история, както до сега, а за Античността, която се изучава чак в седми клас. Така старият учебник на практика става неприложим.

 

 „Ще е много трудно да преподаваме по учебника за седми клас, но по много по-опростен вариант”, коментира учителят по история Женина Калчева.  Затова издателите обещаха поне новият учебник по история да бъде готов до 15 септември.

 

  „Много е рисково. Ще бъдем много притеснени от сроковете, но ще направим всичко възможно децата да имат новия учебник от първия момент, в който ще им трябва”, коментира издателят Веселин Тодоров. За останалите учебници обаче ще им трябва поне година и половина.  За да бъдат улеснени учителите, експерти от МОН ще изготвят специални указания.

 

Репортер: Ивомира Пехливанова