Спорът възникна заради зарята на Великден

 

Светият синод се събра на извънредно заседание, за да реши съдбата на шефа на най-големия храм у нас. Архимандрит Дионисий си навлече гнева на свещеници и миряна с организираната от него заря на Великден. 

 

Кворум на заседанието обаче така и не събра. Оказа се, че част от духовниците са болни и това ги възпрепятствало да присъстват.

С протест и контрапротест. Така започна заседанието на Синода.

Ние подкрепяме отец Дионисий, защото той е един млад духовник. Изключително честен човек когото аз лично познавам. Той въвежда една финансова дисциплина, която му доведе до тези брожения срещу него”, каза Донка Тодорова. 

Този човек е вкарал в цялото настоятелство на „Александър Невски” масони и архонти. Вън на масоните и архонтите в църквата”, каза Атанас Стефанов. 

И докато защитниците и противниците на Дионисий спореха помежду си, владиците и патриархът запазиха мълчание.

До скандала около Дионисий се стигна, след като фойерверки озариха небето над София, а Ботевият марш прозвуча в нощта на Възкресение.

А може да има заря за рожден ден на всяка една мутра. Но да се даде гласност и шум и светлина за най-големия християнски празник, това не би”, коментира тогава архимандрит Дионисий. 

В знак на протест, свещеници отказаха да служат с Дионисий на Гергъовден.

 

Според противниците на архимандрита, той трябва да бъде изпратен в манастир.

Защото реално той не е монах. За да бъде монах, той трябва три години да е бил в манастир. Ето сега има шанс да отиде в манастир и да се научи на монашески труд и смирение и послушание”, коментира Велислава Дърева. 

Съдбата на Дионисий може да бъде решена още утре, когато отново трябва да има заседание на Светия синод.