Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим заради напрежението в Израел

Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България. Решението беше взето от Светия синод в края на април. Причината – ескалацията на напрежението в Израел. Затова ще бъде взет огън от миналата година, който се пази в храма „Св. Александър Невски” и „Св. Неделя”.

Българска делегация няма да пътува до Йерусалим за Благодатния огън

Той ще бъде пренесен до Светия синод, откъдето ще стигне до всички храмове в страната. Във Варна Благодатният огън ще бъде донесен в Катедралния храм от манастира, където се съхранява от миналата година.

"Аз заварих това задължение и го пазим свято. Зад Светия Олтар има специално място, където стои и всеки дежурен свещеник сутрин и вечер е задължен да проверява и да се разпорежда, ако има нещо да бъде добавен елеи или да бъде до почистено или да е направено така, че да няма смут", обясни протойерей Николай Георгиев, предстоятел на храм "Св. Неделя".

На Велика събота огънят ще бъде пренесен в Синодалния параклис - от там всяка митрополия и енориите могат да си вземат от огъня, за да стигне до вярващите. "От Светия синод ще дойдат от представители с богослужебно одеяние да вземат огъня от тука и ще бъде разпространен по епархиите от синодната палата", допълни Георгиев.

Българска делегация няма да пътува до Йерусалим за Благодатния огън

Други храмове и манастири в България също пазят огъня от миналата година. Благодатният огън слиза от векове всяка година вечерта на Страстната събота в йерусалимския храм „Възкресение Христово“, който е построен върху мястото, за което се вярва, че е Божият гроб. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Традицията по пренасяне на благотания огън в България със самолет от Йерусалим започна през 2004-та година. По време на COVID пандемията се наложи да се ползва огън от преходната година.

"Даването на благодатния огън е чудо свише, което идва да ни подкрепи във вярата. Без благодатния огън пак ще празнуваме Възкресение. С него вероятно е по-красиво по-светло, мнозина преживяват своето щастие и своята радост, но не бива да намираме в пламъка на благодатния огън тази радост, която имаме във Възкресението, защото е нашата радост", каза още предстоятелят на катедралния храм.

Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим (ВИДЕО+СНИМКИ)

За първи път благодатен огън се повява през четвърти век. Според преданието тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се повтаря всяка година.