Той бе измолен от йерусалимския патриарх Теофилос III

На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим. Той бе измолен от йерусалимския патриарх Теофилос III.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Благодатният огън слезе в Кувуклията - параклис в центъра на църквата „Възкресение Христово” В нея се намира пещерата на Гроба Господен, където има особено почитана от всички християни плоча, под която се намира гробницата на Исус Христос.

След 2-годишно прекъсване Благодатният огън ще бъде донесен в България. Наша делегация, водена от старозагорския митрополит Киприан, е в Йерусалим за чудото. Очаква се Благодатният огън да пристигне в София около 20.00 часа. По традиция на Велика събота, духовници от епархиите в страната ще вземат частица от Благодатния огън, за да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Възкресение Христово.

През цялата история никой не е успял да разкрие тайната на чудото на Благодатния огън, въпреки многобройните опити. Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово, вярващите го смятат за светилище.

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства, с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

 

 

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с „Христос Воскресе“! 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.