21 юни е обявен за международен ден на древната наука за човека

Около 150 души практикуваха йога на 396 метра височина – на прозрачна стъклена платформа близо до Пекин. Инициативата е по случай Международния ден на йогата – 21 юни. Дрон засне впечатляващата демонстрация. 

Курс по йога с котки набира популярност (ВИДЕО) Куче прави йога Нощ на йогата в московското метро Практикуването на йога облекчава болките при артрит Григор Димитров практикува йога Индия се подготвя за Международния ден на йогата

Хиляди почитатели на йогата посрещнаха лятното слънцестоене на Таймс скуеър в Ню Йорк. Това е 14-ото издание на инициативата за най-дългия ден в годината, която преобразува най-оживеното кръстовище в Ню Йорк в курс по йога на открито, насред автомобилите, ремонтните работи и трескавия ритъм на най-големия американски град. Първият курс започна в 5.00 ч. сутринта, а последният - в 19.30 ч. Раздадени бяха хиляди постелки за йога. Миналата година първият Международен ден на йогата събра на Таймс скуеър 17 000 души.

Йогата е древна наука за човека. Нейните археологически следи водят до Харапската цивилизация в поречието на река Инд. Забележително е, че тя извира от дълбините на времето и продължава да съществува и до днес, формирайки линия на непрекъснатост. Предмет на тази наука е съществуването на човека като материално-енергийна структурна единица – микрокосмос и неговите взаимодействия с макрокосмоса – обграждащия го социум, свят, природа, космос, битие.

Причината светът да признава йога като ценност на общочовешката култура се корени във факта, че и най-незначителното постижение към тази цел дарява човека с вътрешен покой, по-добро здраве, по-хармонични отношения с околния свят, по-добри физически и интелектуални умения, умение за по-успешно преодоляване на трудности от всякакъв характер и позитивизъм.

От 9.00 ч. сутринта до късно вечерта НДК отваря врати за древното учение. Десетки школи по класическа йога от цяла България ще демонстрират практики в Зала 3, където желаещите ще могат да се упражняват или просто да слушат и наблюдават. Ще  лекции по различни теми, засягащи същността на йогата. Ще бъдат представени холистичната наука за здравето аюрведа, както и йога за деца и йога за бременни.