Какъв е залогът за Острова и за всички европейци?

Решаваща седмица за Великобритания и Евросъюза. Този четвъртък Обединеното кралство ще гласува на референдум, дали да остане в обединена Европа. Какъв е залогът за Острова и за всички европейци? 

Тук го наричат Брексит - от Британия и изход. А изборът е сведен до два основни въпроса: за парите и за контрола. Тоест, гласът им ще бъде определен от усещането  дали Евросъюзът ги прави по-богати или по-бедни. И  кой да определя правилата: националното правителство или Брюксел.

Да намериш игла в копа сено. Ето го: имигрант евроскептик.

„Великобритания трябва да излезе от ЕС за да направи едно голямо добро на всички държави членки”, казва имигрант във Великобритания.

До 75% залагания, че Великобритания остава в ЕС

Българин от Пловдив. Женен за унгарка. Синът им е роден тук в Обединеното кралство. Семейството му е космополитно, но изборът му на референдума - изненадващо патриотичен.

„ЕС е преди едно голямо зло. ЕС е история също, но е въпрос на време. Ставаме свидетели как именно ЕС обезлюдява нашата родина. Изходът е един, ако мислим реално не сме слепи и не мислим само за моментното си състояние, а за бъдещето което ни очаква нас и поколенията след нас! Ако Обединеното кралство напусне ЕС това е ясен знак за краят на структура която цели заробване и унищожение”, смята Димитър Василев, българин от Пловдив. 

По-разтревожен от Димитър е работодателят му. Основно имигранти карат камионите в транспортната му фирма. Бизнесът тук  е нащрек за резултатите от референдума. Най-притеснени са фермерите, които можем  да останат без хора за тежката полска работа.

„Няма достатъчно местни работници. И се налага да наемаме евроимигранти. Най-големият ми страх е, че след Брексит може да остана без работници. А без тях бизнесът ми е свършен”, казва Гай Поскитс - собственик на стопанство във Великобритания. 

Спорът за Брексит се вихри навсякъде, дори по балконите. Двама съседи в Северен Лондон водят истинска пропагандна война.

„Това е най-важното политическо решение за нас британците за ужасно дълго време. Аз съм твърдо за напускане, затова си сложих плаката”, казва Тони Барнет. 

Съседите му, обаче, си искат в Европейския съюз.

„С жена ми му занесохме бутилка вино и му казахме, че и ние ще сложим плакат. И понеже нямахме официален на кампанията, си нарисувахме наш”, казва Франк Чалмърс. 

Така плакатът на Франк буквално довършил и превзел плаката на Тони. И посланието станало: "Гласувай за напускане, … ако искаш да ограничат правата на работниците”.

Такива са противоречията. А социолозите дават паритет на двата лагера и всякакъв изход е възможен. През следващите дни ще ви покажем как решението от референдума ще засегне всички българи, които живеят, работят, учат или просто искат да пътуват до Обединеното кралство.