Вижте причината

Много българи сложиха на великденската си трапезата агнешко от Румъния. За живеещите в граничните райони през последните няколко години стана традиция да си купуват месото от търговци в северната ни съседка. Цветно, шумно и с препълнени магазини. Така изглежда пазарът в румънския град Гюргево. Още с влизането посетителите са посрещнати с празнични венци от елхови клонки и цветя.

Опашки се вият в закритите части на тържището, където са многобройните магазини за месо. Там екип на NOVA срещна русенци, тръгнали на пазар при съседите.

Как в Гърция трапезата за празника излиза по-евтина, отколкото у нас "Хубаво е, че месото е прясн. Виждаш какво купуваш, избираш си. Но идваме по-скоро за разходка и разнообразие", споделя Марин Гюрчев.  Най-търсено от българите очаквано е агнешкото месо. Особено по празниците. Там цената е 15 лева за килограм, а и в малките магазини на производителите, клиентът сам може да избере коя част от трупното месо иска да купи. Марин Гюрчев разказва, че често пътува от Русе до Гюргево, за да снабди семейната трапеза с освен с месо…и с хляб. Приятелят му пък е впечатлен от реда в магазините при съседите. Освен заради подредбата на стоката - русенци избират пазара в Гюргево и заради гарантираното качество. Повече по темата гледайте във видеото.