Саломе Зурабишвили изтъкна, че той противоречи на Конституцията и на всички европейски стандарти

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили съобщи, че е наложила вето на спорния закон за "чуждестранното влияние", предизвикал масови протести в страната, предаде Франс прес.

"Днес налагам вето на закон, който е руски по своята същност и противоречи на нашата конституция", заяви Зурабишвили, след като приетият тази седмица от парламента текст беше осъден от противниците му като целящ да отклони Грузия от пътя ѝ към Европа и да я насочи към Русия.

ЕС настоя Грузия да отмени закона за "чуждестранно влияние“

Така нареченият "руски закон", чиито противници протестират срещу приемането му от седмици, изисква медиите и НПО, които получават над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "прокарващи интересите на чуждестранна сила". Критиците му твърдят, че е много сходен със законодателството, използвано от Кремъл за заглушаване на опоненти, и че ще попречи на стремежа на Грузия да се присъедини към ЕС.

Зурабишвили изтъкна, че законът противоречи на Конституцията на Грузия и на всички европейски стандарти, и добави, че той трябва да бъде отменен.

Управляващата партия "Грузинска мечта" разполага с достатъчно мнозинство, за да отхвърли президентското вето и се очаква през следващите дни да го направи. Правителството твърди, че законът има за цел да насърчи прозрачността и да ограничи вредното, според него, чуждестранно влияние в страната с население от 3,7 милиона души.