Съюзът осъди репресиите на масовите протести срещу правителството

Европейската комисия порица Грузия за новоприетия закон за "чуждестранно влияние", насочен срещу финансирани от чужбина НПО-та. ЕС осъди репресиите на масовите протести срещу правителството и призова тя да промени курса на действията си.

Спорният закон за чуждестранните агенти изкара хиляди на протест в Грузия

"Приемането на този закон оказва отрицателно въздействие върху напредъка на Грузия по пътя към ЕС. Призоваваме властите да оттеглят закона", се казва в изявление на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

На 14 май парламентът на Грузия прие спорния закон, който според Съединените щати е законодателен акт в "кремълски стил". Критиците смятат, че цели да определи неправителствените организации като "чуждестранни агенти", за да заглуши несъгласието.

Този ход доведе до огромно разделение в бившата съветска република, където мнозинството от населението иска да се присъедини към Европейския съюз и НАТО. Започнаха масови протести срещу закона, а в парламента дори се стигна до сблъсъци между депутати от опозицията и членове на управляващата партия "Грузинска мечта".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС