Разследването се разширява в посока и към съдебната система

Турските власти отстраниха от длъжност 2745 съдии в цялата страна след опита за преврат тази нощ. Това съобщи турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на решение на Висшия съвет на съдиите и прокурорите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Един от генералите, взели участие в опита за преврат, е убит Достъпът до базата „Инджирлик” в Турция е бил блокиран Експерт: При дестабилизация на Турция мигрантите тръгват към България и Гърция

Петима членове на ВССП също са отстранени. Решенията са били взети на извънредно заседание, часове след като турските сили потушиха опита за преврат.

Заседанието е било свикано, за да обсъдят дисциплинарни мерки спрямо членове, заподозрени във връзки с движението на базирания в САЩ мюсюлмански свещеник Фетхуллах Гюлен.

Междувременно турските власти са арестували десетима членове на Държавния съвет, висшия административен съд на страната и издирват 140 членове на Касационния съд. Тези арести, както и задържането на съдии от други съдилища, са знак, че разследването се разширява в посока и към съдебната система, отбелязва Ройтерс.

Президентът Ердоган отдавна обвинява бившия си съюзник Гюлен, че е изградил паралелна структура в съдебната система, армията, образованието и медиите, която има за цел да свали правителството. Гюлен отхвърля обвиненията и публично осъди опита за преврат.