На територията на южната ни съседка има над 3 милиона бежанци, предимно от Сирия.

Ако се стигне до дестабилизация на Турция, тогава е възможно бежанците да потеглят към България, Гърция и Балканите като цяло. Това предупреждение отправи хърватският политолог Деян Йович по повод опита за военен преврат в Турция. 

По темата

Според него именно поради тази причина "Европа е внимателна и подкрепя стабилността". Йович смята, че турският президент е използвал бежанците, за да подобри отношенията с Европа. На територията на Турция има над 3 милиона бежанци, предимно от Сирия.

Йович подчерта, че Турция е важен член на НАТО и Северноатлантическия пакт очаква лоялност от Анкара спрямо западните държави, но в същото време Турция иска да бъде водеща сила в своя регион.

Хърватският експерт припомни, че стратегията на бившия турски премиер Ахмет Давутоглу е била „да премахне всички проблеми на страната с нейните съседи, но сега Турция има проблеми почти с всички съседи".

Йович е убеден, че НАТО не желае да се стига до дестабилизация, на която и да е страна-членка на пакта, независимо от факта, че сред тях има и държави, където е имало и диктатури.

"Гърция бе управлявана от военна хунта от 1967 г. до 1974 г. и това не попречи на НАТО, но днес подобни неща са трудно приемливи и осъществими. В случая има две опасности - военен преврат и опит на Ердоган да въведе авторитарен, полудиктаторски режим", каза Деян Йович.