Не мога да остана подчинен на министър, който не се вслушва в мен, каза той

Генерал Румен Радев наруши мълчанието. Евентуалният ляв кандидат за президент проговори пред медиите, за да обясни защо подаде оставка като командир на Военновъздушните сили.

Ген. Радев се появи с уговорки: че няма да издава класифицирана информация и да отговаря на политически въпроси. Излизал публично, за да защити честта на летците и да каже истини за състоянието на бойната авиация. За нея, по думите му, само от началото на годината не стига гориво за 7 млн. и 6 хил. лева. Вече бившият командир на ВВС упрекна военния министър - че не се вслушва в съветите му на експерт и неглижира проблемите в нашето небе.

БСП и АБВ се разбраха: Ген. Румен Радев – номинацията на левицата Министерският съвет освободи ген. Румен Радев

Радев напуснал армията, защото не е съгласен с концепцията как да си пазим небето. Нямал против да се включват други членки на НАТО, но не и да им покриваме разходите.

От септември започва съвместната охрана на въздушното ни пространство за четири месеца. Но не е ясно колко ще струва. В началото на месеца министър Ненчев беше доволен.

Ген. Радев обаче е обиден - заради летците, които посрещат в свои лишения, но на свои разноски чуждите си колеги.

Дали чиновниците осъзнават, че с този акт демонстрираме, че нямаме държавническа воля да развиваме собствени бойни способности?”, риторично запита генералът.

Отделно, от години той предупреждавал, че авиацията ни има нужда от инвестиции.

За състоянието на авиацията Радев отсече: унизително е.

В началото на месеца обаче премиерът увери друго.

Упрекваха ни, че сме приземили авиацията. Това не е вярно! В момента имаме повече самолети, които са във въздуха”, категоричен бе Борисов.

Според Радев обаче няма нито един изправен самолет.

Оттеглянето на Радев от бойната авиация предизвика и други бивши генерали, които вероятно ще се включат в борбата за президентския пост.

Малко съм изненадан, защото капитанът последен напуска кораба, а българската авиация не е катастрофирала”, коментира ген. Съби Събев.

След напускането на авиацията, генерал Радев не каза дали ще става президент, а на въпроса дали е готов за върховен главнокомандващ, отговори метафорично.

Радев уточни, че не е издигнат за президент и ако това стане, тогава ще обсъжда поста на „Дондуков” 2.