Предстои обаче ръководствата на двете партии да потвърдят позицията

Генерал Румен Радев вероятно ще бъде кандидат-президент на левицата. Около номинацията му се обединиха БСП и АБВ. Предстои обаче ръководствата на двете партии да потвърдят позицията на членовете по въпроса. 

От партията на Георги Първанов са оттеглили собствените си предложения за държавен глава и негов заместник - самия Първанов и Ивайло Калфин.

По темата
 
"Доближаваме се до обща кандидатура - тази на ген. Радев", каза председателят на БСП Корнелия Нинова по време на преговорите между двете партии, след като от тях излезе "Движение 21" на Татяна Дончева.
 
"Кандидатурата на ген. Радев е силна и убедителна. Той има всички шансове да спечели предстоящите избори. Може да бъде по-добрият президент (бел.ред. - в сравнение със самия него). За генерала е плюс това, че не се е занимавал с политика", коментира от своя страна лидерът на АБВ Георги Първанов.
 
Днес правителството предложи на президента да освободи ген. Румен Радев от поста командир на Военновъздушните сили. Няколко часа по-късно държавният глава издаде указ за освобождаването на Радев.
 
Лидерите на БСП и АБВ коментираха и твърденията на председателя на "Движение 21" Татяна Дончева, направени в интервю за "Здравей, България". Тя заяви, че ген, Радев е "номинация за президент, направена от един бизнес кръг, свързан с оръжейното лоби, който трябва да уреди сметките на БСП".
 
Влизаме в кампания, в която ще има подобни тежки и груби подмятания. Аз съм ял най-много бой и знам как е, но ако някой иска да каже нещо, да го каже с факти”, коментира Първанов.

Според Корнелия Нинова пък „грозната българска политика няма да се промени”, но социалистите няма да влизат в кампания като тази на Дончева.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че подадените оставки на Юрий Асланов и Костадин Паскалев като членове на Изпълнителното бюро не са приети.

Кой е генерал Румен Радев - гледайте във видеото.