Как и защо го направи един третокласник?

Да си на 10 години, да решиш 25 задачи наум и да се върнеш с медал. При това в конкуренция с още 760 деца. За любовта на математика Виктор Шаовчев към математиката и за дългия път до медалите разказват Евгения Попова и операторът Станислав Илиев.

„На мен забравиха да ми дадат листове и аз се гордея много, че без лист, като смятам 25 задачи наум, съм успял да изкарам поне бронз”, разказва Виктор Шаовчев.

Седем златни медала за страната ни на Олимпиадата по математика Български ученик спечели световно състезание по информатика

След 18 часа във въздуха, изпълнен с очаквания и с празен стомах, Виктор отива да прави това, което умее най-добре - да смята. Не предполага обаче, че за разлика от другите състезатели, ще му се наложи да го прави наум.

„Още сутринта беше притеснен, а като си го взех, плачеше. Каза: „Нямах листове”. Трябвало е да се пише в свободното място между задачите, но той не е знаел. Справил се е със ситуацията и е решил да действа наум. Стегнал се е и е изкарал поне бронз”, разказва Силвия, майката на Виктор.

А любовта на Виктор към математиката идва случайно - вдъхновява го сестра му Мила.

„В първи клас спечелих една сребърна купа и един златен медал. Купите бяха свършили и специално направиха една купа за мен. Интересни са ми и компютрите”, разказва още Виктор.

Освен математиката и компютрите, място в сърцето на Виктор има и за акробатиката и спортните танци.

Пътят до Сингапур обаче се оказва дълъг. Въпреки дългия списък с медали и успехите, които Виктор постига, миналата година не успява да участва в Олимпиадата, защото семейството му не разполага с необходимите средства.

На олимпиадата по математика се състезават общо 760  деца от 15 държави. България е единственият представител от Европа. А от Сингапур, заедно с Виктор, се връщат още 10 българчета. Всяко от тях с медал.