Американците не ни дават нищо, коментира френският държавен секретар по търговията

Франция ще поиска следващия месец Европейската комисия да прекрати търговските преговори между ЕС и САЩ, съобщи френският държавен секретар по търговията Матияс Фекл, цитиран от БГНЕС. 

Президентът на КНСБ: ТПТИ може да помете цели сектори у нас Енчев: Да чуем Унгария и да дебатираме по ТПТИ

„Вече няма политическа подкрепа във Франция за тези преговори. Франция призовава за край на тези преговори“, посочи той в изказване за радио RMC.

 „Американците не ни дават нищо или само трохи. Това не е начин, по който се водят преговори между съюзници“, допълни той. „Ние се нуждаем от ясно и окончателно спиране на тези преговори, за да ги рестартираме на по-добра основа“, посочи Фекл.

Според него искането за прекратяване на преговорите ще стане по време на среща на министрите на външната търговия на страните от ЕС в Братислава през септември.

Активисти, които се противопоставят на споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP), посочват, че спогодбата е в полза предимно на големите компании и ще ощети потребителите.

Изказването на Фекл пък идва само ден, след като германският вицеканцлер Зигмар Габриел заяви, че постигането на споразумение по ТПТИ се е провалило, но „никой не го признава“. Той посочи също, че по време на последните си разговори Вашингтон и Брюксел не са успели да постигне съгласие по нито една от разглежданите 27 глави.

Разговорите по ТПТИ имаха малък прогрес през последните няколко години. През юли в белгийската столица се проведе 14-ят кръг от преговори, който е и третият в рамките на шест месеца. Тогава се появиха съобщения, че преговорите са без развитие, тъй като редица европейски лидери изразяват притеснения за това какъв ефект ще има ТПТИ върху икономиката и липсата на готовност от страна на САЩ да приеме отстъпки.

В отговор на изказването на Габриел вчера от ЕК посочиха, че преговорите продължават.„Нещата се задвижват в момента. Комисията прави стабилен прогрес“, заяви говорителят на Комисията Маргаритис Схинас. По думите му „разговорите сега наистина навлизат в решаващ етап и ако условията са подходящи комисията е готова да сключи споразумението до края на годината“.