Дълговата емисия има стабилизиращ ефект върху банковата система, категоричен е Димитров

 

"Мъчително създадената четворна коалиция направи възможно България да вземе най-евтиният дълг през тези 25 години. Дълговата емисия има стабилизиращ ефект върху банковата система и тя трябва да бъде използвана за развитие на социалната и икономическата политика на държавата". Този коментар направи президентът на КНСБ Пламен Димитров пред синдикати от Съюза на транспортните синдикати в България, цитиран от БГНЕС.

 

"Аз твърдя, че дълговата емисия има стабилизаращ ефект върху банковата система и тя трябва да бъде използвана за развитие на социалната и икономическата политика - ако това не бъде направено, няма смисъл от банковата стабилност", коментира Пламен Димитров и поиска от кабинета стратегически инвестиции в инфраструктурата.

 

"Синдикатите в България, макар и с много трудности, все пак успяват да защитят това, което хората очакват - работното място, заплатата и пенсията. За това синдикатите са вечни и непреходни, дали ще има спадове, кой и как ще ни оценява, не е важно - важното е хората на труда да имат доверие, че тяхната организация прави всичко по силите си", добави Пламен Димитров.

 

В този ден искам да поздравя всички вас, целия СТСБ - един от най-големите синдикати в България, каза президентът на КНСБ в своето приветствие. Той също отбеляза значимостта на международния синдикален конгрес, който се е провел през миналата година у нас. Аз съм започнал своя трудов стаж като механик на кораб, каза Димитров и посочи, че още от тогава мечтае за "синята карта" на Международната транспорта федерация (ITF) и закрилата, която тя дава.

 

По време на своето приветствие Димитров обърна внимание и на споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Това споразумение стои в полезрението на ЕС и българският работник трябва да знае за какво става дума, каза Димитров и посочи, че България е най-слабо конкурентната икономика в ЕС и ТПТИ може "да помете" само за дни много сектори. "Такова предизвикателство пред България никога не е заставало. Ще направим необходимото да просветим медиите и политиците какво трябва да се направи, така че да защитим в процеса на договаряне интересите на България и нашият пазар", обеща Димитров.