Причината - масовия бой между бежанци и нападението над полицаи

Жандармерия в Харманли след масовия бой между бежанци и нападението над полицаи. Градът е настръхнал, а за неделя се готви протест. Какво ще се промени? 

Жандармерията вече е тук. Те пазят реда в града. Само за няколко седмици броят на бежанците е поне петкратно увеличен. Конфликтите и сбиванията също. Заради страховете на жителите на Харманли вече ще се спазва стриктно вечерният час. Нито един чужденец не трябва да напуска лагера късно вечер.

Полицейски шеф: Бежанците в Харманли системно злоупотребяват с алкохол Бежанци се сбиха с полицаи в лагера в Харманли (ВИДЕО)

След десетократното увеличаване на броя на бежанците в Харманли и след последните конфликти, които се случиха тук, полицейското присъствние вече е засилено. На място има и Жандармерия, която да следи за реда на територията на бежанския център, така и за реда на територията на целия град. А харманлийци се притесняват. Заради това ще се спазва вече по-стриктно и вечерният час, който съществува много отдавна на териотрията на бежанския център. През лятото те нямат прамво да излизат след 23 часа, а през зимата след 22 часа.

Семейството на Цонка Димитрова често е на детската площадка в центъра на Харманли. Тя е с дъщеря си и внучето. На метри от тях има двайсетина чужденци, които седят на скамейките. Масовото присъствие на мигранти в града изнервя хората.   "Конфликтът е неизбежен", на мнение е Цонка Димитрова. 

"Постоянно има напрежение", казва Ивелина Иванова. 

Двете жени не се притесняват за собствената си сигурност, но 3-годишният Илко е непрекъснато пред погледа им. Хората, живеещи около бежанския лагер са още по-изплашени.   "Много хора ходят из града, бежанци ходят из автогарата, на пазар, навсякъде, лягат по земята", възмущава се Галина Христозова. 

След двата инцидента в бежанския център, при които пострадаха общо петима чужденци, а полицаите бяха нападнати с камъни, на територията му вече дежури Жандармерия. До вчера почти всяка вечер хората в Харманли са се будили от силна музика и пиянски гуляи, както в града, така и в лагера.    "Системно се злоупотребява с алкохол и мисля, че това е основна предпоставка за такива инциденти. Вариантът е да се спазва вътрешния правилник", казва Евгени Генов, началник на районното управление на полицията в Харманли. 

Чужденците от различни националности спят в различни сгради - мярка именно срещу конфликтите и агресията. Дворът обаче е общ.    "Досега вътре не е имало индикация за конфликти. По принцип знаете, че техният път за миграция е доста дълъг, доста изнервящ и всяка малка провокация може да доведе до подобно нещо", обяснява директорът на бежанския център в Харманли Йордан Малинов. 

А предстоящото преобразуване на лагера в затворен тип не се харесва на чужденците, които признават, че напрежение между различните националности има. А напрежението в Харманли е провокирано и от многото набези срещу земеделски градини. 

"Допълнително изкарания патрул след обход на градската част в тъмната част на денонощието, ги пренасочваме към места, където стават тези набези на селскостопанската продукция", обяснява началникът на районното управление на полицията в Харманли Евгени Генов. 

А заради последните инциденти хората в Харманли излизат на протест в неделя. Предизвикалите последното масово сбиване на територията на бежанския лагер в Харманли най-вероятно ще бъдат преместени в друг център на агенцията за бежанците.

Репортер: Димитър Иванов