Мигрантите са счупили предното стъкло на полицейска патрулка

Масов бой в бежанския център в Харманли. Според полицията в него са участвали близо 800 чужденци.

Конфликтът започнал от спор за фалшиво пеене. Резултатът - трима ранени и потрошена патрулка.

Първият по-сериозен инцидент след сериозното увеличаване на настанените в Храмнли бежанци се е случил снощи малко рпеди 23 часа. Причините за него са чисто личностни - непонасяне между двама от бежанците, които обаче в последствие са прераснали в огромно меле.

На място са пристигнали 50 униформени, които едва са успели да усмирят биещите се помежду си с камъни. при инцидента има трима пострадали, както и служебна патрулка на полицията.

По темата

Броят на чужденците в центъра в Харманли в момента е 1400 - при едва 140 преди повече от месец. Те са от различни националности. Това задържително води до много спорове. Причината за снощния е елементарна забележка.

„Едно от лицата, които са поискали статут и са настанени в центъра, се е разходало пред самите общежития и е пеел на по-висок глас”, обяснява Тома Зафиров - директор отдел в Държавната агенция за бежанците.

В центъра на инцидента се оказва Наджиб, който тъкмо се бил прибрал.

„Казаха му, че не е желан, но той не си тръгна и от там започна конфликтът. Стана меле”, разказва Наджиб.

За минути в боя се включват десетки чужденци. А хората в блоковете наоколо се чувстват като след бомбардировка.

17-те дежурни охранители нямат оръжие и подават сигнал на телефон 112.

„Когато полицейските служители са започнали да изпълняват служебните си задължения агресията е била насочена спрямо тях, следствие на което има счупено едно панорамно стъкло на служебен автомобил”, обяснява Ангел Цанков - директор на областната дирекция на МВР – Хасково.

При мелето са пострадали трима сирийци, които са добре. Но напрежението в лагера е огромно.

„Има щети, има много счупени стъкла, имаше ранени хора”, оплаква се Исмаил Заза.

Расте напрежението и в града след увеличаването на броя на чужденците. Политици готвят и протест.

„Искам децата ми да могат да излезнат на разходка, да отида спокойно на работа”, казва Тонка Кирева.

„Ще искаме лагера да бъде преструктуриран от отворен тип в затворен тип”, заканва се Николай Георгиев - председател на ВМРО – Харманли.

Оказа се, че вариантът чужденците да не бъдат допускани извън оградата на центъра, вече се обсъжда между агенцията за бежанците и МВР.

"Ще засилим охраната и ще променим леко организацията, за да не допускаме в бъдеще появата на такива конфликти. Ще ги разделим на отделни националности, защото например разликата в поведението на сирийците и афганистанците е много голяма. Работим по това да преобразуваме някои от центровете на ДАБ в отворен в затворен тип, за да има по-голяма сигурност и дисциплина в тези центрове. Тази реорганизация ще започне от Харманли", съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Предизвикалите боя вероятно ще бъдат съдени. Инцидентът ще се отрази и на молбите им за статут на бежанци.

Междувременно броят на настанените продължава да расте, временно в лагера ще присътват униформени до потушаване на напрежението.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Репортер: Димитър Иванов