Премиерът се срещна с германския канцлер Ангела Меркел

България няма да приема мигрантите, които европейските държави опитват да ни върнат. Тази категорична позиция е заявил премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел.

В Берлин министър-председателят е предупредил, че от Сирия може да се зададе нова вълна от близо 2 милиона бежанци. Разговорите си в Германия Борисов коментира в сливенското село Мечкарево.

Предупреждението за нова вълна от милиони мигранти Борисов получил в Истанбул.   

„От Алепо се надигат нови повече от два милиона. Турция вече изнемогва”, заяви премиерът Бойко Борисов.

По темата

Предупредил и друго - България няма да приема мигранти, връщани от Западна Европа. Защото и у нас влизането на мигранти трябвало да става по общите правила – с проверки, интервюта и взимане на отпечатъци.

„Някой, ако си мисли, че от Австрия, от Унгария или Германия ще ни връщат по 10, по 20 или по 30 000 души. Казах им в прав текст: „Как си ме представяте, чакам на аерогарата и вие ми пращате десетки хиляди бежанци. Просто няма да ви пусна самолетите”, добави Бойко Борисов.

Затова и поискал обща европейска политика към мигрантите. А в отговор страната ни получила уверение за пълна подкрепа за справяне с кризата с мигрантите, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова.

„Трябва да бъде и техническа, и с човешки сили, и политическа”, обясни Бъчварова.

За да се спре потокът от мигранти - Борисов настоял пред Меркел и след октомври да се продължи споразумението с Турция. А визовият режим за южната ни съседка да бъде облекчен. Именно това условие постави и Анкара, за да продължава да държи мигрантите на своя територия.

„Европа и Турция трябва взаимно да разберат проблемите си. Надявам се заплахите, твърдият тон да отстъпят на дипломацията, защото в момента и за двете страни – ЕС, а най-много за България и Гърция, това е работещо споразумение. Този тон и ултимативност не работят за обединена Европа. Понякога съдбата си прави шега с хората и се оказа, че ние, решавайки своите проблеми, стана така, че нашият глас върши работа между двете страни – Турция и Европа”, обясни още Румяна Бъчварова.

На срещите в Берлин Борисов обсъдил и влизането ни в Шенген и в Еврозоната.

„Чакалнята на Еврозоната е много важно политическо решение и би било добро за България. Шенген дори в момента не е изгоден за България, но темата стои, всички са категорични, че сме изпълнили критериите и сме много по-добри от други страни”, обясни премиерът Борисов.

Темите от Берлин Борисов обобщи в сливенското село Мечкарево, където беше на освещаване на нов християнски храм. А по-късно в Шумен се срещна с кметовете от района. Там също изрази категоричност. Но за ролята си във вътрешната политика.

„Да не чуя приказки! Аз президент няма да ставам, няма да кандидатствам!”, категоричен бе премиерът Бойко Борисов.