Премиерът поиска подкрепата на ЕС за защита на външната граница

Германският канцлер Ангела Меркел обеща "конкретна материална подкрепа" за България, пише вестник "Сега". Припомняме, че тя се срещна с премиера Бойко Борисов в събота. Кризата с мигрантите и бежанците бе основна тема на разговорите.

Борисов пристигна в германската столица след посещението си в Турция. Той бе в Берлин заедно с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова по покана на канцлера Меркел, която предприе дипломатически маратон, срещайки се с 15 свои колеги от ЕС, за да подготви срещата на върха, насрочена за 16 септември в Братислава. 

По темата

„За мен е важно да имаме добри отношения с нашите съседи и същевременно всички страни-членки на ЕС да бъдем солидарни и заедно да се справим с този проблем, осъзнавайки опасността и усилията, които полагат фронтовите държави като България, изтъкна в Берлин”, Борисов.

По време на работния обяд премиерът поиска подкрепата на ЕС за защита на външната граница. На разговора си с Меркел той е изложил опасенията на България от бежански поток и е получил уверения за подкрепа.

В бежанската криза София е с Берлин и Брюксел, но не и срещу Анкара, стана ясно след края на двучасовата срещу между правителствените ръководители. Премиерът Борисов е информирал колегите си за разговорите в Турция. Страната ни настоява за поддържане на тесен диалог с Анкара, за да не се стигне до нова бежанска вълна към Европа, където България е първа приемна страна.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова също коментира визатата в Германия по време на внезапната нощна визита в "Слънчев бряг". Тя заяви, че целта е представяне на българската позиция във връзка със ситуацията с мигрантската криза в Европа. По думите й двамата с премиера са получили уверение и разбиране, че в рамките на ЕС трябва да има обща политика, която се одобрява и изпълнява от всички държави. 

„Това, което нашите партньори в Германия ни казаха е, че винаги са възприемали България като една сигурна страна, която се справя с проблемите си. Ние продължаваме да се справяме, но отчитаме и рисковите фактори, които могат да усложнят ситуацията. Затова решихме и това, което направи премиерът с посещението си в Истанбул и с визитата в Германия, да обясним кои са рисковите фактори и да обясним колко е важно споразумението между ЕС и Турция да влезе в сила и за започне да се изпълнява”, обясни Бъчварова.

„Имаме абсолютното разбиране от нашите партньори и от канцлера Меркел за подкрепата, която трябва да бъде дадена на българската гранична полиция и на българските власти. Тя трябва да бъде и техническа, и подкрепа с човешки сили, и политическа, което е изключително важно. Това беше и същността на нашия разговор. Че тук не става въпрос само за определен брой автомобили, за определен брой офицери, става въпрос за една цялостна политика, която да бъде възприета от другите европейски държави, за да можем да се справим с това предизвикателство”, добави още Румяна Бъчварова.