Това е един от най-старите православни храмове в околността

Голяма част от покривната конструкция на една от сградите на манастира „Възнесение Господне” край пловдивското село Триводици се е срутила, съобщи за NOVA кметът на селото Симеон Димитров. Манастирът се намира в землището на селото в близост до чудните три карстови извора, с които е известно от основаването му през 1885 г.

СНИМКИ НА СРУТЕНИЯ ПОКРИВ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

„Това е един от най-старите православни храмове в околността и е построен върху основите на стара църква, която е била съборена. Така през 1965-1966 г. обителта е възобновена отново. Този манастир е собственост на църковното настоятелство и в момента тече процедура по смяна на председателството", уточни Димитров.

През последните пет-шест години манастирът остана заключен и не се използваше. По тази причина и няма пострадали хора, тъй като е необитаем. Основната сграда на манастира не е засегната.

По думите на кмета до срутването на покрива на сградата се е стигнало заради проявена небрежност от страна стария председател на църковното настоятелство. Ако спешно не бъдат намерени средства, и останалата част от сградата може да се срути.

На място дойде и кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев, който огледа щетите заедно с експертна комисия по бедствия и аварии към общината. Той обеща, че покривът и останалите сгради към манастирският комплекс ще бъдат ремонтирани и възобновени в автентичния им вид със  средства на общината.

Стажант-репортер: Стефан Нанкинов