Здравословното му състояние беше силно влошено и лекарите очакваха най-лошото

Почина бившият израелски президент Шимон Перес. 93-годишният политик издъхна две седмици, след като получи инсулт.

ИСТОРИЧЕСКИ СНИМКИ НА ШИМОН ПЕРЕС - АДВОКАТЪТ НА МИРА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Удостоен с Нобелова награда за мир за споразумението от Осло с палестинците, той така и не успя да реализира визията си за нов Близък изток.

Шимон Перес е в тежко състояние, съобщиха лекарите Шимон Перес е в болница след инсулт

Шимон Перес беше президент на Израел в периода 2007-2014 г. Той е роден на 2 август 1923 година на територията на днешна Беларус. За почти 70 години политическа кариера той смени много министерски портфейли, беше два пъти министър-председател, начело на израелското външно министерство, Министерството на финансите и други ведомства.

През 1994 г., докато беше външен министър на еврейската държава, той участва активно в мирния процес в Близкия изток. Тогава, заедно с министър-председателя Ицхак Рабин и палестинския лидер Ясер Арафат, получи Нобелова награда за мир за "усилията, насочени към постигане на мир в Близкия изток".

 

Перес беше приет в болница преди две седмици, след като получи инсулт. Лекарите обявиха, че се възстановява, но вчера състоянието му рязко се е влошило. И в последния си час той е донесъл надежда - в последния си час Перес е поискал да дари роговиците си за трансплантация.

„Светът изгуби една ярка личност – политик, хуманист и държавник, който ще остави своята следа в историята“, се казва в съболезнователно писмо на президента Росен Плевнелиев до израелския му колега Реувен Ривлин по повод кончината на Шимон Перес.

„България изгуби истински приятел. Приятел, който не се поколеба да изрече думите, че „Българският народ е кротък, тих и скромен, но е блестящ пример за героизъм и кураж“. Прекланяме се пред паметта на човека с голямо сърце, спечелил Нобелова награда за мир и завинаги ще помним посланието му: „Родени сме равни, за да живеем като такива, родени сме мирни, за да живеем в мир”, се казва още в писмото.

На 30 септември Росен Плевнелиев ще участва в траурната церемония по повод кончината на президента Перес.