То се ражда с деформация на крачето

Болно дете чака пет месеца отговор от Фонда за лечение на деца ще плати ли лечението му в чужбина. Родителите разказаха пред екип на „Здравей, България”, че са получили отказ, след като са чакали от 3 май до 12 септември. В същото време други деца със същата диагноза - фибуларна хемимелия, са получавали финансиране.

Детето се ражда с пълна липса на малкия пищял и съответно с деформация в стъпалото и глезена. Липсват три от пръстчетата на крачето, има и скъсяване на крака. 

Още разкрития във Фонда за лечение на деца През Фонда за лечение на деца са източвани пари Защо бяха арестувани осем души от Фонда за лечение на деца?

Лекарите в България са обяснили, че операция може да бъде направена, след като детето навърши 2 годинки. От ортопедична болница във Виена обаче са казали, че трябва да се направи спешна операция още на 8-месечна възраст, за да се спре изкривяването на крачето.

От Фонда не са обяснили на родителите защо са се бавили толкова с отговора си. Родителите разказаха, че оттам за заявили, че детето е на много малка възраст и е опасно да бъде лекувано в чужбина.

„Когато родителите са подали заявлението, детето е било едва на един месец. Фондът работи по такъв начин, че задължително сондира мнението на експерти. А те от своя страна са казали, че това може да бъде излекувано в България. Въпросът дали това да бъде направено сега, или по-късно не е дискутиран. Кой гарантира дали нашите или чуждите специалисти са прави”, коментира директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ.

Той поясни, че в правилника черно на бяло е написано, че ако лечението може да се осъществи у нас, няма как да се отпуснат средства за чужбина.

„Оттук нататък спорът е медицински”, допълни проф. Пилософ.

Той коментира и че няма забавяне от пет месеца, тъй като самата процедура трае около два месеца. Родителите са подали две заявления и те са се гледали на две обсъждания на обществения съвет. Имало е и забавяне на отговорите на експертите, което не зависи от Фонда.

Репортер: Искра Урумова

Ако искате да помогнете: 

ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА BIC: CECBBGSF IBAN: BG40CECB979040G7448700 ТИТУЛЯР:АЛЕКСАНДРА АЛЕКСАНДРОВА КРЪСТЯНИНА