Всеки, който се чувства ощетен от картела за тези години, ще може да търси обезщетение в съда

Почти всеки ден големите вериги бензиностанции са се договоряли за цените, на които да продават горивото.

КАК НАКАЗВАТ КАРТЕЛИТЕ ПО СВЕТА

Депутат: Картелът на пазара на горива ни ощетява с над 1 млрд. лева Колко ни струва картелът между бензиностанциите?

Това показват още резултатите от анализа на КЗК, с който беше констатирано, че има картел на пазара с горивата у нас. Картелното споразумение е започнало още преди 2012-а година и продължава до днес.

Всеки, който се чувства ощетен от картела за тези години, ще може да търси обезщетение в съда. Това ще стане след транспониране на европейска директива в български закон. Ако това стане, с колективен иск, ощетените ще могат да съдят участниците в картела и за пропуснати ползи.

Според Комисията за защита на конкуренциятa „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България” ООД, „Петрол” АД и „Нис Петрол” ЕООД, която е позната за клиентите с марката „Газпром”, са се договаряли на какви цени да продават горивата на крайните си потребители. Комисията твърди, че с поведението си на пазара играчите са нарушили конкуренцията и са ощетили дребните фирми, които търгуват с бензин и дизел.

Проверката на КЗК започна в средата на миналата година. Регулаторът я започна заради анализ на сектора, в който се оказа, че между 2012-а и 2015-а година в движението на цените на горивата се наблюдават неестествени пазарни тенденции.

От антимонополната комисия подкрепиха днес тезата за монопол и с факта, че у нас разликата между цените на различните бензиностанции е в порядъка на 30 стотинки и твърдят, че разликата била далеч по-голяма в други страни в ЕС.

Проверка на NOVA показа, че във Франция няма голяма разлика между цените на предлагания бензин от различните петролни компании. Най-скъпо остава горивото в Париж и региона, а най-евтино в югозападната част на страната. Там по традиция най-изгоден е бензинът, който се предлага от големите търговски вериги. 

В Рим маржът е 10 – 15 цента, според това дали сам си зареждаш колата или служител от бензиностанцията го прави. В Италия има разлика в цените  в отделните области на страната. Ако в Рим можем да заредим  за 1,56 долара, то в Милано ще платим 1,47 долара. У нас днес, средната цена на бензин А95 е 1, 98 лева. 

До 30 дни ръководствата на шестте бензиностанции ще бъдат отново изслушани от Комисията, а след това се очаква окончателното решение. Ако то докаже, че веригите са се договаряли, санкцията за тях може да стигне до 10 на сто от годишния им оборот.