Според прокуратурата неизгодна сделка е причинила щети са за 77 млн. евро

Софийската градска прокуратура обвини двама изпълнителни директори на НЕК за неизгодна сделка, свързана с АЕЦ „Белене”. Според обвинението щетите се равняват на повече от 77 млн. евро.

Скъпо ли ни излезе АЕЦ „Белене”? Даваме безлихвен заем на НЕК заради АЕЦ "Белене"

Като обвиняеми са привлечени Любомир Велков и Мардик Папазян. На 28 ноември 2007 г. двамата сключват „Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ „Белене”, България“ с „Атомстройекспорт“. Общата стойност на сделката е 205 млн. евро.

Според прокуратурата с този договор двамата обвиняеми са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. Става въпрос за сумата от 77 172 475 евро.

Неизгодната сделка е сключена без двамата обвиняеми да са получили разрешение на едноличния собственик на капитала в едноличните акционерни дружества с държавно участие, какъвто е законът.

Любомир Велков и Мардик Папазян са с взети мерки за неотклонение „Подписка“.

Освен това двамата не могат да напускат страната, съобщи по-късно на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Тя посочи също, че при определяне на тази мярка прокурорите не се съобразяват с размера на щетите. Двамата обвиняеми са заявили, че не разбират обвинението.

Относно това, защо сега се повдига това обвинение след като договорът е от 2007 г. и няма ли опасност да изтече давността, Арнаудова обясни, че няма опасност за давността.

Престъплението, за което е повдигнато обвинение, предвижда наказание от 3 до 10 г. лишаване от свобода. Обикновената давност е 10 г., а абсолютната давност за наказателно преследване, в случая е 15 г. Прекъсната е давността за наказателно преследване с повдигането на това обвинение, като разследването е започнало от 2014 г. и към този момент прокурорите са събрали необходимите доказателства за да повдигнат това обвинение.

„Забавянето на повдигането на обвинение", обясни още Арнаудова, „е, защото разследването е изключително сложно. Изисквани са множество документи, времето когато е била извършена сделката до настоящия момент е твърд дълъг период, което допълнително е забавило разследването, но доказателствата са достатъчни".

Относно привличането на нови обвиняеми, Арнаудова посочи, че разследването продължава и в следващите седмици от Софийска градска прокуратура са планирали и други следствени действия срещу други длъжностни лица, но не можа да съобщи повече подробности, като заяви единствено, че се отнася за длъжностни лица и за престъпления по служба.