С парите енергийната компания ще плати на "Атомстройекспорт" за поръчаното и изработено оборудване

Окончателно - плащаме на русия за АЕЦ „Белене”. След ожесточени спорове парламентът реши държавата да даде 1,2 милиона лева на НЕК.

С парите енергийната компания ще плати на "Атомстройекспорт" за поръчаното и изработено оборудване за АЕЦ "Белене". С днешното гласуване депутатите ще опитат да минимализарат финансовите щети за държавата. От 140 гласували, 132-ма депутати бяха "за", двама бяха "против" и шестима се въздържаха. 

По темата

Преди два месеца международният арбритраж отсъди в полза на иска на Русия,  която построи двата реактора за „Белене”. В дължимата сума от над 1,2 милиона лева влизат и неустойките, които България дължи всеки ден, в който бави плащането. На всеки три дни сумата набъбва с по 1 млн. лева.

Енергийният министър Теменужка Петкова беше единственият представител на кабинета, който поиска съгласието на депутатите за заема.  

„Приемайки този законопроект, ние на практика ще се опитаме да развържем един от най-сериозните възли в енергийния сектор в България”, на мнение е Петкова..

Рисковете били повече от един. Ако не получи парите, „Атомстройекспорт”  може да поиска обвяването на НЕК в несъстоятелност или да продаде част от оборудването.

Темата предизвика коментари за комисионните по „Белене” и трябва ли ни амортизирано оборудване по проект, който не знаем дали ще строим. Логично дойдоха и въпросите за отговорността  пред предишния кабинет на ГЕРБ, който спря проекта, както и пред тройната коалиция, която стартира „Белене”.

БСП не участва в гласуването. Левите заявиха, че ще го направят само срещу размразяването на „Белене”. Иначе темата „Русия” беше актуална и заради изказването на избрания за депутат от „Единна Русия” Пьотор Толстой, който преди дни заяви, че родината му ще купи цяла България.  Управляващите  настояха за извинение.