Фирмите все по-трудно намират работници, сочи проучване

Бизнесът у нас пред криза. Фирмите все по-трудно намират работници - показва последното проучване на пазара на труда. В кои сектори недостигът на кадри е най-голям?

Повече от половината работодатели у нас споделят, че не могат да запълнят своите свободни

Над 100 фирми търсят млади, квалифицирани хора за работа Тест ще помага на ученици, които не искат да учат, при избора на професия

позиции най-вече заради липса на умения у кандидатите. Очакванията са този процент да расте още през следващите няколко години. Най-търсени в момента у нас са електротехниците и строителите. Следват инженерите и шофьорите.

Класацията продължава с работници в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, лекари и мениджъри. 

Изненадващо IT специалистите останаха в дъното на  първата десятка по недостиг на кадри на пазара. 

От 20 години Валери обикаля Западна Европа с тира си. Най-големият плюс на работата си вижда във високото заплащане. Минусите обаче са повече. За първи път шофьорите попадат сред трите най-търсени професии у нас. А работодателите са притеснени най-вече заради големия брой български шофьори, отиващи на гурбет в чужбина. И молят за съдействие от държавата. 

Най-голям скок в класацията по недостиг на кадри е за представителите на ресторанторството и хотелиерството. От 10-о място миналата година - на 4-то през тази. В хотела на Боян се търсят целогодишно сервитори, бармани и рецепционисти. 

Разминаването между търсене и предлагане е основна причина за липсата на персонал, твърдят експертите. Гладът за IT-специалисти също е огромен. Причината да са чак на 10-о място в класацията обаче се дължал на това, че те по-лесно намират работа. 

В челните места на липсващите специалисти са и лекарите. Основната причина е ниското заплащане. Единственият начин бизнесът да се справи с недостига на работници е да си ги внася отвън - категорични са анализаторите. Тенденция през последните години е липсващите служители да се наемат от Азия.