Какво може да накара младите да се върнат в родината?

Бизнесът търси кадри. Десетки фирми набират квалифицирани служители, завършили висшето си образование зад граница за работа у нас. Какво може да накара младите да се връщат в родината и от какво имат нужда работодателите?

Средното си образование Илия завършва в България, но веднага след това заминава. За да продължи да учи, но в чужбина.

По темата

„В Мичиганския университет в САЩ завърших магистратурата си, преди това бакалавър по политология от университет във Великобритания”, разказва Илия Марков.

А преди три години, вече като висшист, Илия решава да се върне и за кратко време успява да си намери работа.

„Работя като консултант по дигитален маркетинг и се опитвам да го разработя на частно”, добавя Илия Марков.

Въпреки че има работа, Илия за втора година посещава кариерния форум за българи, учили зад граница и върнали се, за да търсят реализация у нас.

„Тук търся контакти, запознанство с нови хора и нова информация”, казва Илия.

Повече от 100 фирми пък имат нужда от служители.

„Това, което ние търсим, са хора, които имат знания за бизнеса, IT познания, аналитично мислене. Имаме нужда от анализатори и от рисърчари”, казва Доротея Петкова, представител на фирма.

„Искаме да представим и на хората, които са били извън България, че и тук има много възможности за тях”, коментира Антония Иванова, консултант подбор на персонал.

А възможности в България вижда и Пламена – учила зад граница и живяла в 8 държави на два континента. Днес лицето й е част от изложба, посветена на 30 млади българи, избрали родината пред живота навън.

„На емоционално ниво, след толкова обикаляне никъде не успях да намеря моето си място”, казва Пламена Тодорова.

Хиляди са хората, които точно като Илия и Пламена виждат смисъл в България. Така само за миналата година над 25 000 души са променили постоянното си гражданство с българско.

Стажант-репортер: Владислава Тричкова