Той се отказа сам от него, след като Цацаров му го поиска

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Повдигнаха обвинение на бивш министър за АЕЦ "Белене" (ВИДЕО) Анкетна комисия ще разследва проекта „Белене” Двама изпълнителни директори на НЕК с обвинения заради „Белене”

Малко по-късно ГЕРБ съобщи, че Добрев сам ще се откаже от имунитета си.

Искането на прокуратурата се основава на доказателства, събрани от Софийската градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на енергиен министър престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК  в размер на 4 561 697, 27 евро. 

Причината – въпреки решенията на Министерски съвет и Народното събрание за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене”, не е прекратен договорът между НЕК и „Парсънс” – фирмата, избрана за консултант на проекта. Плащанията към фирмата продължили и тя е получила общо 4 561 697, 27 евро.

Това е било известно на министър Делян Добрев, който въпреки задълженията, които е имал, не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на решението за прекратяване изграждането на „Белене”. Не са налични каквито и да е разпоредителни действия и издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на Българския енергиен холдинг и респективно – Националната електрическа компания. 

В 16 часа днес Добрев ще внесе заявление в Народното събрание, с което изразява съгласие да бъде снет депутатският му имунитет. 

От прокуратурата пък съобщиха, че с искането на имунитета на Делян Добрев "кръгът на лицата, които ще бъдат обвинени по случая с АЕЦ "Белене", не се затваря". 

„Подадох си заявлението. Не съм виновен за нищо и това бързо ще се докаже в съда. Далаверата „Белене” беше спряна от мен. Надявам се прокуратурата да намери истинските виновници”, заяви Делян Добрев.