Медицинските бележки вече ще са с номера на амбулаторния лист

Нови правила за извиняването на отсъствия в училище. На медицинските бележки, вече ще бъде записан номерът на амбулаторния лист, който доказва, че ученикът наистина е бил болен. Това реши здравният министър Петър Москов след разговор с шефа на просветното ведомство Меглена Кунева. От кога влиза в сила промяната?

Нови санкции за бягащите от час ученици Второкласник накара Кунева да промени бележниците

Вече не всяка медицинска бележка ще бъде приемана от учителите.

„Записване на номера на амбулаторния лист, номерът на личния лекар, поставяне на подпис и печат”, обяснява зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

„И съответно, под този номер на амбулаторния лист при поискване от министерството на образованието и РЗИ ще могат да правят проверка на бележката към тази дата, което пък влиза в електронната система”, поясни здравният министър Петър Москов.

Така целта е да се спрат бягствата от училище с фалшиви медицински бележки.

„Не е тайна за никого, че децата в 5, 6 и 7-ми клас сами понякога пишат подобни бележки. Случвало се е сигурен съм във всяко едно училище, но идеята е тези неща да престанат да се случват, сигурен съм, че в тази посока нещата ще се развиват добре”, обяснява Васил Чолаков, помощник-директор в 3-то ОУ "Димитър Талев" – Благоевград.

И остава въпросът колко лесно ще се доказва, че зад написания номер наистина има поставена диагноза.

„Не съм убедена, че това ще може да пребори бележките, които са фалшиви”, на мнение е общопрактикуващият лекар Виолета Христова.

„Извинителна бележка с по-ранна от амбулаторния ви преглед дата също така няма как да бъде приемана”, добави здравният министър Петър Москов.

В първоначалния си вид предложението беше освен бележките да бъде предаван и амбулаторния лист. Идея, която срещна остра критика от джипитата. Новите правила влязат в сила до няколко дни.