Щети и наводнения от пороите в три области

Щети и наводнения от пороите в три области. Благоевград, Смолян и Кърджали са най-пострадали. Докато в Банско за последните два дни паднаха към 40 л на кв. м, то в Кърджали само за девет часа се изляха 76 л. Това не остана без последствия. По централните улици има закъсали автомобили. 

Пет коли се удариха край село Въглевци (СНИМКИ) СЛЕД ПОРОЙНИТЕ ДЪЖДОВЕ: Наводнения и в Кърджалийско Бедствено положение в Банско (ВИДЕО+СНИМКИ)

Заради наводнението е затворена част от пътя за Маказа на изхода на града. Мобилните връзки са прекъснати в някои квартали на града.

35 са подадените сигнали за произшествия - има наводнени училища, детски градини, обществени сгради. Един от спасителните екипи изтегли закъсал автобус с пътници от залят с вода участък на булевард в града.

Осигурена е допълнителна техника за справяне с последиците от валежите.

Валежите там и в Западна България вече намаляват и скоро ще спрат напълно, но те се местят на изток. Потенциална опасност в следващите часове и през нощта има за Източна България, където могат да паднат до 50 л на кв. м. В сила е код оранжево за 11 области в страната.

Това са Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Бургаска, Търговищка, Шуменска, Варненска, Добричка, Силистренска и Разградска. Остава жълтият код за обилни валежи в 15 области на Западна и Централна България, без Видинска и Монтанска области.