Обмисля се евакуация на живеещите около реката

Заради опасно високо ниво на реките Бъндеришка, Глазне и Демянишка е обявено бедствено положение за град Банско. С верижна техника се укрепват и надстрояват дигите по поречието на водоемите.

Свикан е кризисен щаб. Река Глазне е счупила дървен мост малко над горната част на града. 

Реката вече влачи дървени трупи, камъни, кал. Обмисля се евакуация на хората, които живеят около реката. Две заведения в близост до ски зоната са частично наводнени.

СНИМКИ НА НАВОДНЕНИЯТА В БАНСКО ВИЖТЕ ТУК

Преди няколко часа е задействан общинският план за реакция при наводнения. На няколко места в горното си течение реката е излязла от коритото. Има залети сгради покрай ски пътя, както и помпената станция над града.

Пожарни екипи работят по отстраняването на паднали клони и дървета и в района на община Пампорово. Наводнено е част от пътното платно между село Долен и гр. Златоград, в района има закъсали седем превозни средства. Няма опасност за хората в тях.

От пожарната съобщиха, че общо над 50 сигнала за наводнени обекти и части от пътната инфраструктура са постъпили в оперативния център на пожарната служба на територията на областите Благоевград Кърджали и Смолян. Към момента няма данни за бедстващи или пострадали хора. Няма непосредствена опасност за населените места.

Населението на Банско е уведомено за извънредната ситуация. Обявени са горещи телефони линии за подаване на сигнали, каза пред БНР кметът на общината Георги Икономов и допълни, че ситуацията е много тревожна ситуацията.

„Реката е толкова голяма и толкова придошла, че дори старите хора казват, че не са я виждали така въобще... Реката влачи дървета, камъни, огромни количества. Пробила е на доста места в горното течение, над местността "Пещерите". Тече по ски пътя, имаме наводнени две заведения. Имаме огромно количество техника, но за съжаление в момента реката ни надвива”, добави Икономов.

Кметът не изключи варианта за евентуална евакуация на близките до реката сгради и къщи в западната част на града.

Реката прелива и в района на село Баня и залива пътя за Якоруда.

Репортер: Екатерина Николова

Видеа: Ирина Везюва и Георги Балабанов, "Моята новина"