Имен ден празнуват Виктор, Виктория, Минчо и Минка

Православната църква почита паметта на покровителя на семейството - светия Великомъченик Мина. 

Десетки вярващи прекараха ноща пред чудотворната икона на светеца в манастира „Св. Мина”. А тази сутрин се изви опашка от стотици вярващи, които искат да се преклонят пред чудотворната икона. 

На този ден празнуват носещите имената: Виктор, Виктория, Минчо и Минка.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Православната църква почита Свети Мина

По традиция вярващи от всички краища на страната посетиха днес Обрадовския манастир, носещ името на светеца.

Според поверието молитвите, изречени както пред иконата и пред мощите на Свети Мина, се сбъдват. Хората чакаха с часове само за да се докоснат за няколко секунди до тях. 

Още преди изгрев слънце свещите вече горяха. А тишината отстъпваше пред шепота на изречените молитви. От 30 години Лилия е сред първите пред иконата на светеца. 

"Всеки живее с тази мисъл, че Господ гледа и помага", каза Лилия Гечева. 

Нощта в храма прекараха десетки вярващи в изцелението. Като Ани, за която чудото ще е да остави патериците, съпътстващи я от 13 години. 

"Дойдох с нагласата още от вкъщи, че трябва да остана тук. Пожелавам на всички да почувстват това, което аз чувствам", каза Ани. 

Други дойдоха не за да измолят, а за да благодарят за чудото.  

"Преди 7-8 години точно на 11-ти ноември Св. Мина ме запази жива от една катастрофа и така разбрах, че той е мой покровител", каза Надя. 

С изгрева на слънцето върволицата от миряни се изви чак до храмовите порти. А малко по-късно и отвъд тях. 

"Толкова много народ и не само днес, а всеки ден доказва наистина, че иконата е чудотворна и в днешни дни стават чудеса", каза Браницкия епископ Григорий. 

Половинвековната история на иконата помни стотици изцерения на неизлечимо болни. Помнят ги и служителите на храма. А семейства биват дарени с дълго чакани рожби.  

"Ние се помолихме тук и няколко часа след това разбрахме, че чакаме бебето. Това е дар, който всеки го желае, но има хора, които не успяват да се доберат до него", разказа Елизабет с детето на ръце. 

А молитвите на празника бяха не само изречени, но и грижливо написани. Вратите на манастира ще останат отворени докогато отвън има хора.