Учените не могат все още да кажат как водата е стигнала толкова надълбоко

Международен екип геофизици откри пряко доказателство, че на около 1000 километра под земната повърхност има голям воден резервоар, съобщава БТА. 

Сблъсък с небесно тяло донесъл живота на Земята

Учените са анализирали диамант, изхвърлен преди около 90 милиона години на повърхността близо до река Сан Луис в днешна Бразилия след изригване на вулкан.

Диамантът има дефекти, съдържащи минерали от времето на неговото образуване. Учените са ги изследвали с инфрачервена микроскопия. Така те открили наличие на хидроксилни йони, които обикновено идват от вода. Тази вода е много по-дълбоко от известната досега - на около една трета от разстоянието от повърхността до земното ядро.

За да установят дълбочината, на която е образуван диамантът и следователно откъде идва водата, учените са анализирали химическия състав на примесите. Те са изградени предимно от феропериклаз - железен и магнезиев окис. Този минерал може да поглъща и други минерали като хром, алуминий и титан при свръхвисоки температури и налягане, характерни за долната част на земната мантия.

Как водата е стигнала толкова надълбоко, учените не могат да кажат. Вероятно това е станало преди повече от 90 милиона години през седиментна океанска кора при движението на примитивните тектонски плочи.