По състав то прилича на Меркурий, смятат учени

На ранния етап от развитието си Земята се е сблъскала с небесно тяло, което по състав прилича на Меркурий. До този извод са стигнали геохимици от Оксфордския университет, предаде БТА.

 

Според тях този сблъсък е създал необходимите условия за зараждането на живот 
на нашата планета - магнитното поле. Резултатите от своите изследвания учените са публикували в сп. "Нейчър", съобщава "Дискавъри нюз". 

 

Учените са обърнали внимание на факта, че съдържанието на металите неодим и самарий в земната кора съвпадат с това на планетата Меркурий и са много по-малко, отколкото са в падащите на Земята астероиди. Това дава на специалистите основание да твърдят, че в далечното минало Земята се е сблъскала с космическо тяло, което прилича на най-близката до Слънцето планета. Размерите му са били сравними с тези на Марс или Меркурий. 

 

Не е изключено тава да е бил самият Меркурий или пък хипотетичната Тея. При втория случай сблъсъкът може да е довел до образуването на Луната.

 

За да проверят теорията си, специалистите са извършили компютърно моделиране на процеса. Оказало се, че сярата, попаднала на Земята след сблъсъка с небесното тяло, е позволило на неодима, а също на урана и други химични елементи, взаимодействали си със сярата, да проникнат в желязното ядро на Земята и да провокират ядрени реакции. 

 

В резултат на това планетата се е затоплила, вследствие на което се е задействало магнитното динамо, довело до възникването на магнитосферата на Земята. 

 

Изследването на учените потвърждава теорията, че в миналото Земята се е сблъскала с масивно небесно тяло, обяснява също появата на магнитното поле на нашата планета.