България може да получи служебно правителство точно по Коледа

България може да получи служебно правителство точно по Коледа. Дотам ще се стигне, ако и следващите два мандата за кабинет не са успешни.

Днес Реформаторите за първи път коментираха шансовете си да съставят правителство

БСП получава мандат за съставяне на правителство МАНДАТ ЗА РЕФОРМАТОРИТЕ: Десните започват да търсят подкрепа

След два дни политическата въртележка отново се завърта. Държавният глава ще връчи мандат за съставяне на кабинет на БСП. Отсега обаче е почти сигурно, че Левицата ще го върне, както вече направиха и от ГЕРБ.

Така се очаква да се стигне до връчването на трети мандат до седмица по-късно. Росен Плевнелиев вече намекна, че най-вероятно той ще бъде даден на Реформаторския блок. От няколко дни позициите в дясно дали може да бъде съставен кабинет, са разнопосочни. Сигурно е, че ще им трябва подкрепа от по-големите партии, тоест - ГЕРБ. Оттам обаче засега не са готови да гласуват за нов кабинет в рамките на този парламент.

"Не ми се струва уместно, когато се предлага един мандат да обърнеш гръб. Ще има изводи, ще кажем ясно защо е даден мандатът от страна на президента на Реформаторския блок, ако това се случи", коментира съпредседателят на Реформаторския блок Меглена Кунева. 

"Правителството трябва да се определя от най-голямата партия  в парламента и това е политическата логика", категоричен бе министърът на финансите в оставка Владислав Горанов.