Държавата знае, че наши оръжия отиват в близкоизточната държава, смята Мохд Абуаси

"Българската държава знаеше много добре, че наши оръжия отиват в Сирия посредством трети страни". Това заяви за "Здравей, България" д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания. 

САЩ отхвърлиха обвиненията на Ердоган за подкрепа на ИДИЛ

"Ролята на България трябва да се изчисти. Ние не продаваме оръжия на терористите. Продаваме ги на Саудитска Арабия, Катар и САЩ", допълни експертът.  

Той посочи, че има два канала, по които българските оръжия са достигали до сирийските бойци: "В единия случай полетът е от София до Саудитска Арабия. Там разтоварват оръжията с тирове и те тръгват за Сирия през Йордания. В другия случай  самолетите летят за Катар, но не стигат дотам, а кацат в Турция и оттам се товарят на тирове за Сирия". 

По думите му като краен потребител в документите фигурират Саудитска Арабия, Катар и Съединените щати, а посредниците са американски компании. 

"Две трети от тези оръжия се изпращат до Фронт "Ан Нусра", а останалите отиват за по-малките групировки. От Сирийската свободна армия заявиха, че те са само пощенска кутия", поясни Абуаси. 

"Eдната фирма е свързана с ЦРУ, а другата работи с Пентагона", посочи той.