Разговор с полк. Петко Лилов и майор Венцеслав Василев

През 2003 г. база "Индия" в Кербала, Ирак е атакувана с камион бомба. Загиват петима български военнослужещи от състава на Първия пехотен батальон, а десетки са ранени. Атаката срещу българската база в Кербала остава най-кървавият атентат в съвременна военна история на България. Вторият български батальон се оказва в епицентъра на шиитското въстание от 2004 г. Сраженията обхващат свещения за шиитите град Кербала, където са базирани българските военни. Решителната битка се води за защитата на властовия комплекс Сити хол.

Професия "военен": Призванието да служиш на Българската армия

„Веднага след инцидента с Първия батальон тръгнахме да ги сменим. 83 души се отказаха. В крайна сметка тръгнахме 67 души. Нормално е да има страх, не се страхува единствено този, който не разбира ситуацията. Отидохме там с мисълта, че сме професионалисти и сега е наш ред да тръгнем и да сменим ранения батальон. В онзи момент нашите колеги се доказаха като професионалисти”, коментира в студиото на „Денят на живо” полковник Петко Лилов, командир на Втория български батальон в Ирак.

Запрянов: Отношението към Българската армия се промени, вече не е подценявана

Майор Венцеслав Василев, командир на Втори взвод на Втора рота, който е бил едва 24-годишен, когато тръгва към Кербала, обясни, че родителите на българските военнослужещи са се притеснявали дали те ще се завърнат живи.

Български контингент се включва в стабилизиращите сили на НАТО в Косово

„Обектът беше между зоната на нашия батальон и зоната на полския батальон. В този момент командирът на бригадата, за да не допусне превземането на кметството, задейства групата за бързо реагиране, а след това промени бойната си заповед. Той сложи българите на предна позиция. Задачата на Венцеслав Василев и неговата група, заедно с полските колеги, беше да не допуснат настъплението на озверилата се тълпа към Сити хол”, разказа полковник Лилов. Той допълни, че Василев, заедно с останлите български военнослужещи, без никакво колебание са навлезли в сградата, която била под обстрел.

Целия разговор за подвига на българските войници в Кербала гледайте във видеото.