Министърът на отбраната насърчи младите хора да изберат военната професия

Българската армия се намира в развитие, тя е в стабилно състояние. Изпълнява конституционните си задължения. Провежда бойна подготовка, има принос в международните операции. Ако се наложи, оказва помощ на населението. Като елемент на държавността, армията е стабилна”. Това коментира в ефира на „Здравей, България” министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Запрянов: Не се обмисля връщане на задължителната казарма

Според него отношението към военнослужещите ни се променя. „Армията беше дълго време подценена. Всички нации разбраха, че трябва да имат стабилни армии, ако искат да имат стабилна военна сигурност”, каза Запрянов и посочи, че решението на правителството за увеличаване на заплатите показва положителната промяна в отношението към Българската армия.

Окончателно: Увеличиха заплатите на военните с 30%

„Военнослужещите от Българската армия първо мислят за държавата, но и отношението към тях също е важно. Затова се надявам, че ще имаме всенародна подкрепа, за да може военната професия да бъде авторитетна и повече хора да пожелаят да станат войници”, допълни министърът на отбраната.

По негови думи военната професия дава стабилност и всеки, който стане военнослужещ, изпитва силен патриотизъм и любов към Отечеството.

 

Увеличените средства за военнослужещите, според началника на отбраната Емил Ефтимов, означават, че са в ход важни проекти. „Наистина съм горд, че в България се строят съвременни бойни, многофункционални кораби. Това са кораби, адекватни на времето, на заплахите, които ни очакват в Черно море”, коментира той.

За сухопътните войски също има добри новини. По думи на техния командир придобиването на бойните машини „Страйкър“ върви по план. „Очакваме първата да пристигне юни-юли месец, средата на следващата година”, обясни командирът на сухопътните войски ген.-майор Деян Дешков и увери, че България е направила най-добрия избор за бойна машина.

А от земята към небето – очаква се първите 8 изтребителя F-16 да пристигнат у нас догодина.
„Подготовката на летците, които са необходими за първите 8 самолета върви по график“ , каза командирът на военновъздушните сили ген.-майор Димитър Петров.

Докато новите самолети започнат да носят бойно дежурство, небето ни ще охранява МиГ-29. Според адмирал Емил Ефтимов България се пази както сама, така и от съюзниците. На този фон обаче военното ръководство трябва да реши стар ребус – как да се попълни некомплектът в армията.

ВСИЧКО ЗА ТЪРЖЕСТВАТА НА ГЕРГЬОВДЕН У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase