Основният критерий за членовете на кабинета ще бъдат професионализъм и експертност, добави тя

Избраният за президент Румен Радев ще се консултира с партиите, преди да реши за датата на парламентарните избори, каза бъдещият вицепрезидент Илияна Йотова пред БНР.

Румен Радев пред "Файненшъл таймс": Ще работим заедно с ЕС и НАТО Отказът на Плевнелиев да състави правителство – нарушение на Конституцията или мъдър ход? Радев: Ще съставя служебен кабинет след встъпването си в длъжност (ВИДЕО) ПОЛИТИЦИТЕ РАЗДЕЛЕНИ: Левите възмутени от Плевнелиев, Десните го приветстват Плевнелиев няма да съставя правителство Румен Радев: Готов съм да съставя правителство и да посоча премиер Няма да има кабинет, отиваме на избори

Тя коментира оповестената днес идея на ГЕРБ за отсрочка, за да приеме настоящото Народно събрание решения за промяна в изборните правила, съобразно резултатите от референдума:

"Нашето желание ще бъде разговор и диалог с всички политически партии, от които зависи както животът и на това Народно събрание, така и всички правила и регламенти, които следват от изпълнението на българската Конституция и мисля, че тук новоизбраният президент господин Радев, вярвайте ми, ще спази Конституцията до последната запетайка.  Ще си позволя да се усъмня в искренността на тази заявка(на ГЕРБ - за удължаване на дейността на сегашното НС -бел. ред.) дотолкова, доколкото имаше възможност през всичките тези месеци след втория тур на президентските избори, ако най-голямата политическа група в днешното Народно събрание имаше желанието, уверявам ви, че имаше и възможността да приеме всички промени в избирателните правила, така, както повели участието на българските граждани в референдума."

По-скоро си мисля, че ГЕРБ ще се опита по този начин да печели някакви дивиденти, каза още Илияна Йотова и добави:

"Но от друга страна искам съвсем категорично да заявя, че каквато ще бъде волята на преобладаващата част от политическите партии, с нея сигурно ще се съобрази и новият президент на страната. Ще говорим с всички тях. Той ще си проведе своите консултации и съгласно правилата на Конституцията ще бъде взето и решението."

По отношение на служебното правителство, което ще назначи президентът Радев, Илияна Йотова коментира, че основният критерий за членовете на кабинета ще бъдат професионализъм и експертност:

"Служебният кабинет трябва да свърши две основни неща. Първо, да се премине плавно към изборите и към следващото управление на страната - без сътресения, в една доста сложна ситуация както в страната, така и в чисто международен план. Виждате, доста са предизвикателствата, особено в последните месеци. На второ място, трябва да направи така, че най-накрая в България да има честни и справедливи избори след толкова години. Това са две много сериозни задачи. Затова и подходът на господин Радев е оправдан - с много консултации и с много разговори, за да вземе крайното решение за хората, които ще могат да свършат и да реализират тези две важни стратегически задачи, които предстоят за тези два месеца.", добави бъдещият вицепрезидент.