Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов

Правителство с мандат на Реформаторския блок с подкрепата на ГЕРБ няма да има. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в поредния ден на преговори между двете партии и Патриотичния фронт.

По всичко личи, че ново служебно правителство чука на вратата и поредно народно събрание изпращаме в историята предсрочно.

Партньорите от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт не казаха кой точно е „препъни камъкът”, заради който преговорите за правителство се провалиха.  

По неофициална информация обаче основният проблем е бил дали и с колко да бъдат увеличавани пенсиите. Не е намерено и съгласие около това кой да бъде премиерът.

В сряда Реформаторският блок ще върне на президента Росен Плевнелиев получения мандат.

По темата

А сутринта започна с оптимизъм. И дори с конкретика.

„Румен Христов, Найден Зеленогорски и Петър Москов бяха трите имена за министър-председател, за друго не е говорено”, обяви Борислав Великов в студиото на „Здравей, България”.

Обсъжданите пък избраха да не говорят.

Всичко обсъждано и необсъждано остана зад затворената врата в стаята на ГЕРБ. А час и половина по-късно 20-те процента шанс за кабинет се стопиха до нула.

„43-ият парламент няма да е в състояние да излъчи кабинет и ще се отива на предсрочни парламентарни избори”, заяви Цветан Цветанов.

Все пак партньорите си дадоха отлична оценка на положените усилия да сглобят кабинет и нова управленска програма.

„6-7 дни поработихме доста здраво и доста сериозно”, коментира Найден Зеленогорски.

Но всяка коза, образно казано, дърпала за своя крак.

„За нас е очевидно, че в рамките на този парламент ние не можем да постигнем целите си”, допълни Зеленогорски.

„Поне едно доказахме всички, че не сме страхливци, че сме смели хора, които няма да тръгнат срещу нагласите на собствения си народ. За съжаление нагласите са за избори. Няма проблем”, заяви Валери Симеонов.

Преговарящите установили тази народна нагласа точно когато установили и че не могат да се разберат за общото си управление.

„Да не излезе, че сме се вкопчили в банките си като народни представители, а министрите - в креслата. Решихме, че ще е по-честно да отидем на избори”, заяви Румен Христов.

„За нас датата е 26 март”, заяви Корнелия Нинова.

БСП отново призоваха президента Росен Плевнелиев час по-скоро да назначи служебно правителство. ДПС обаче имат други виждания.

„Този кабинет в оставка може да си изпълнява функциите в пълен обем”, заяви Мустафа Карадайъ.

И да дочака клетвата на новоизбрания държавен глава Румен Радев, който да назначи свое служебно правителство и да разпусне парламента.