Канцлерът обеща да повдигне въпроса на срещата си във вторник в Берлин с туниския премиер

"Тунизийците, чиито молби за убежище в Германия са отхвърлени, трябва да бъдат депортирани възможно най-бързо, особено когато е свързано с обществената сигурност", заяви германският канцлер Ангела Меркел, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Меркел настоява Еврозоната да остане единна Меркел се надява да засили депортирането на мигранти от Германия Италия ще увеличи депортациите на мигранти Меркел пак ще е кандидат за канцлер

Канцлерката обеща да повдигне въпроса на срещата си във вторник в Берлин с туниския премиер Юсеф Шахед.

Меркел имаше предвид Анис Амри, тунизиеца, който извърши смъртоносното нападение на коледния базар в Берлин през декември. Оказа се, че германските власти са отхвърлили молбата му за убежище, но той не можел да се върне в Тунис заради липсващи документи.

Германия беше изправена пред огромен наплив на бежанци от 2015 г., когато Меркел обяви отворена политика към бежанците от зони с военни конфликти като Сирия и Афганистан. Бежанската вълна повдигна въпроси за сигурността и социалната система и предизвика недоволство и популистка реторика срещу миграцията.

През 2016 г. близо 55 хиляди имигранти доброволно се върнаха в страните си по произход, а 25 хиляди бяха принудени да го направят. Но около 200 хиляди, задължени да напуснат, са все още в Германия.

Меркел настоя Тунис, Алжир и Мароко да бъдат вписани в германските нормативни документи като безопасни страни, с което по-бързо ще се установява дали техни граждани имат право на убежище.

Междувременно в Дюселдорф се събраха стотици демонстранти, за да настояват афганистанците, търсещи убeжище, да не бъдат връщани, тъй като страната им не е безопасно място.

Съветът за бежанците на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, който е организатор на демонстрацията, иска да накара министъра на вътрешните работи на провинцията Ралф Йегер да се обяви за прекратяване на депортиранията на афганистанци в цяла Германия. Подобни протести са планирани в градовете Берлин, Хамбург, Хановер, Росток, Нюрнберг, Висбаден, Трир и Ерфурт.