През 2016 г. в страната са приети рекордните 181 000

Италия ще увеличи депортациите на мигранти, който нямат право да останат в страната, и ще отвори нови центрове за задържане на тези, които са определени за връщане в родината им, каза днес вътрешният министър Марко Минити, предаде БТА.

Вътрешното министерство заяви през декември, че ще възприеме по-твърда позиция към мигрантите тази година, без да даде подробности. 

В изявление пред парламента Минити за първи път представи публично своя план. 

По темата

"Ние трябва да депортираме тези, които не отговарят на изискванията за защита и са в нарушение на закона", каза той.

През 2016 г. Италия прие рекордните 181 000 мигранти, а от началото на тази година в страната са пристигнали над 9000.

По-малко от 4000 мигранти бяха депортирани от Италия през 2015 г., а за 2016 г. няма оповестени официални данни.

Минити каза, че за да увеличи депортациите, Италия планира да отвори около 16 нови центъра за задържане, където да бъдат настанявани мигрантите, преди да бъдат изпратени в родните им страни. Сега действат само четири подобни центъра. Всички 20 центъра ще разполагат с около 1600 легла.

Това ще бъде достатъчно за настаняване само на част от мигрантите, които живеят в Италия без разрешение за оставане. Данните показват, че страната е отхвърлила над 60% от почти 124 000 първоинстанционни молби за убежище миналата година.

Минити най-напред обяви намерението си да увеличи депортациите по-малко от месец след нападението срещу коледен базар в Берлин, извършено от тунизиеца Анис Амри, пристигнал в Италия с лодка през 2011 г. 

Италианските власти неуспешно са се опитвали да депортират Амри в Тунис. Той е бил освободен от център за задържане и му е било наредено да напусне Италия през 2015 г.

Минити каза, че Амри е бил освободен, защото не е бил получен навременен отговор от Тунис за признаването му за тунизийски гражданин.

"Аз се опитвам да активизирам споразуменията за връщане, които сме сключили през годините. Ходих в Тунис, за да поискам от тях да ускорят нещата. Ако времето за отговор беше само месец, Амри щеше да бъде депортиран", заяви министърът.

Амри беше застрелян от полицията в Италия дни след нападението в Берлин, при което загинаха 12 човека през декември миналата година.

Около 175 000 кандидати за убежище живеят в италиански приюти, след като през последните три години в Италия пристигнаха половин милион мигранти. 

Според Минити трябва да има ново законодателство, което да се опита да скъси процеса на кандидатстване за убежище.

Мигрантите, на които е отказано убежище, могат да обжалват решението пред съда, а това удължава до две години средното време за получаване на окончателен отговор по дадена молба за убежище.

"Това е твърде дълго за кандидатите за убежище и твърде дълго за общините, които ги приютяват", каза Минити