От партията определиха действията на разследващите като "раздухана от медиите операция"

Нов обиск в централата на френската партия "Национален фронт" на кандидатката за президент Марин льо Пен. Причината - подозрения за фиктивни назначения, съобщава БТА. 

Ако спечели изборите, Марин Льо Пен ще организира два референдума Марин льо Пен отказва да върне неправомерно похарчени пари на ЕП

"За втори път бяха претърсени същите офиси, във връзка със същите предполагаеми факти, което потвърждава, че първият обиск е бил безплоден", се казва в изявлението на партията.

Националният фронт окачестви обиска като "раздухана от медиите операция", целяща "да наруши нормалното развитие на кампанията за предстоящите президентски избори и да се опита да навреди на лидерката на партията Марин льо Пен в момент, когато нейната кандидатура постига важен пробив в социологическите проучвания, особено за втория тур".

В петък Льо Пен отрече да е правила признания за фиктивно назначение на своя телохранител като парламентарен помощник, както беше съобщено в доклад на организацията на ЕС за борба с корупцията. Организацията беше сезирана през март 2015 г. от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Тогава бяха възникнали подозрения за условията, при които работят и получават заплати 20 асистенти на евродепутати от Националния фронт, чиито имена бяха и в списъка с ръководители на партията във Франция. В същото време парижката прокуратура се самосезира по този случай, което доведе до разследване.