Във вторник президентът освободи главния секретар на МВР

Във вторник президентър Румен Радев освободи главния секретар на МВР Георги Костов от поста му, след като правителството съобщи, че е снело доверието си от него. 

Президентът освободи от длъжност главния секретар на МВР Кабинетът иска главният секретар на МВР да си тръгне, той сезира прокуратурата

Костов обаче се оплака, че му е оказван натиск сам да напусне министерството и съобщи, че вече е сезирал прокуратурата за това. 

„Аз отказах да подам оставка, защото смятам, че изтъкнатият от служебния премиер и служебния министър мотив, че нямат политическо доверие към мен, е абсурден и антиконституционен. Служебното правителство трябва да е ангажирано единствено и само с провеждането на честни избори”, заяви в "Здравей, България" Георги Костов. 

„На 15 февруари в 9.00 часа сутринта министърът ме извика и заяви, че трябва да подам оставка, тъй като държавното ръководство нямало политическо доверие в мен. Казах, че съм професионален ръководител на МВР и не мога да подавам оставка заради изтъкнати политически съображения.

Тогава министърът каза, че ще стартира процедура по отстраняването ми и ще ме дискредитира. Той уточни как възнамерява да го направи – срещу мен ще бъдат подадени сигнали от настоящи и бивши служители, които да станат причина да бъда отстранен. На 30-ата минута от този разговор, подадох сигнал в прокуратурата”, разказа Костов.

„До момента на подаването на сигнала ми в прокуратурата, срещу мен в МВР не е получаван или завеждан сигнал от настоящи или бивши служители", подчерта той. „Миналата сряда говорих и със служебния премиер Огнян Герджиков, който ми заяви, че очаква оставката ми, аз му отказах. След този разговор сезирах прокуратурата за оказания ми натиск от г-н Герджиков", съобщи Костов. 

Във вторник служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов съобщи, че  Георги Костов е освободил незаконно петима шефове в МВР - директорите на полицията в Монтана, Ловеч, Плевен, Перник и Видин.

„Двама от тези служители в момента са подчинени на министъра на вътрешните работи. Единият от тях дори е заместник-министър. На останалите трима им предстои кариера в държавната администрация. Интересното е, че всички те са подали сигнал в един и същи момент”, коментира в „Здравей, България” Костов.