Правителството го обвинява в политически натиск върху свои подчинени

Правителството поиска и президентът уволни главния секретар на МВР. Румен Радев подписа указ, с който освободи от длъжност Георги Костов. 

Правителството на Огнян Герджиков иска нов човек на поста главен секретар на МВР, защото в последните 2 години Георги Костов незаконно уволнявал шефове в полицията, по политически причини. Според Костов той самият е жертва на натиск. 

За оставката на главния секретар слухове има от месец, но миналата седмица бяха отречени от служебния министър Пламен Узунов. Точно той обаче днес обяви, че кабинетът иска смяна.

По темата

Георги Костов нарушил основни МВР принципи, затова кабинетът поискал оставка. За две години Костов освободил петима шефове в МВР незаконно. Става дума за директори на полицията в Монтана, Ловеч, Плевен, Перник и Видин.

Георги Костов отрече всякаква принуда.

„За двама зная и помня, че се пенсионираха по собствено желание”, заяви Костов. Даже получили почетен знак на МВР.

От последната си среща с Георги Костов един от пенсионираните, бившият директор на областното управление на МВР в Монтана, помни друго.

„Още с влизането в кабинета ме уведоми, естествено със спокоен и уравновесен тон, че се налага да се разделим по политически причини”, заявява старши комисар Иван Георгиев.

Постът на главния секретар стана несигурен още с идването на служебната власт. Уволнения пророкуваха и партиите.

„В МВР им подават молбите за напускане, не си ги подават сами. Следете какво ще се случи и там”, заяви преди около седмица Димитър Главчев.

Там обаче миналата седмица и политиците, и професионалистите дружно отричаха слухове. Имало е среща, за която се разбира сега.

„Миналата сряда в 9:15 сутринта ми бе поискана оставка от министъра на вътрешните работи. Мотивът беше, че съм загубил доверие”, обясни Георги Костов.

Точно 35 минути след разговора досегашният главен секретар подал писмен сигнал до прокуратурата.

„За оказван политически натиск. Да подам оставка по собствено желание, аз такова желание нямам. Най-комичното в цялата ситуация е, че в сряда миналата седмица аз бях потърпевш от действия, които в момента ми се вменяват”, заяви Костов.

Затова пак е поискал прокурорска проверка.

„Очи в очи служебният министър ми е заявил, че може да работи с мен, но има натиск от другите ръководители в държавата - премиерът”, заяви Костов.

И пак се намесиха партиите.

„Явно, че ще се направи интервенция и БСП се готви да купи изборите”, коментира Борисов.

„Странен и непрофесионален акт, който в контекста на предстоящите избори е безотговорен”, коментира Костов. 

Главен секретар на МВР е най-високият професионален полицейски пост в държавата. Докато дойде ново редовно правителство, ще го заеме досега заместник-главният секретар Георги Арабаджиев.